Záchrana Revúcej pred čarodejom Hviezdojedom

Záchrana Revúcej pred čarodejom Hviezdojedom

Čo by ste urobili, keby ste sa dozvedeli, že jedného dňa z Revúcej zmizli všetky hviezdy? Že ich ukradol mocný čarodej Hviezdojed, ktorý so sebou vzal aj rozprávky? My v Cube štúdiu sme neváhali a s touto neprávosťou sme sa na Gemer porátať vyrazili.

Ako sme Hviezdojeda porazili a Revúcu zachránili

Revúca, to vám je čarovné mestečko. Na námestí postáva sám Laktibrada, pri bystrej riečke čaká Olejkár, rastie tu čarová lipka a ulicami znie dračí rev. My sme hneď po príchode vyhľadali dobré rozprávkové bytosti a hľadali u nich pomoc. Aj oni si priali poraziť Hviezdojeda, a tak nám darovali svoje rady aj mnohé cenné talizmany. Tie sme si však museli zaslúžiť. Museli sme preukázať bystrý um, statočné srdce aj dobrý úmysel.

Pri záchrane mestečka sme museli prekonať mnohé prekážky a splniť rôzne úlohy – zaskákať na jednej nohe, správne sa rozhodnúť medzi chlpom a zlatom, prekabátiť levov, pomôcť rytierovi skoliť draka. Náš tím sa do toho s vervou pustil. S Laktibradom sme uvarili kašu, získali sme čarovné olejčeky s veľkou silou aj dračie šupiny ako vďaku od rytiera. Krok po kroku sa nám podarilo nájsť Krutohlava a napokon aj samotného čarodeja Hviezdojeda. Toho sme poslali do krajiny, kde sa voda sype a piesok leje.  A tak sa v Revúcej opäť na nočnom nebi zjavili hviezdy.

Príďte aj vy do Revúcej a zahrajte si hru Hviezdojed. Vyskúšajte, či sa vám podarí prekonať všetky nástrahy, poraziť Hviezdojeda a vrátiť Revúcej všetky hviezdy na oblohu. Stačí, ak dorazíte do Revúcej, kliknete si v telefóne na www.hviezdojed.sk a ponoríte sa do sveta fantázie.

Mestská interaktívna hra vychádza z príbehov Pavla Dobšinského a Gustáva Reussa. Vznikla pod záštitou Oblastnej organizácie cestovného ruchu Gemer a jej autorkou je Jana Pekárková. Hrou vás bude sprevádzať ľúbozvučný audiopríbeh a rozprávkové ilustrácie. Možno už tipujete, že ich autorom je náš Jano Baláž. Pre ilustrácie si zvolil techniku kresby a maľby tušom. Zaručene vás vtiahnu do sveta fantázie. Navigačný systém hry je dielom Cube štúdia.

Nás tento rozprávkový príbeh bavil a interaktívnu hru so všetkými úlohami sme si veľmi užili. Prajeme aj vám veľa odvahy, bystrého umu a zábavy! Ak sa aj vám podarí zachrániť Revúcu, dajte nám o tom vedieť.

Mudroľubectvo, silozpyt a zákonitá mravnosť

Ak zavítate do Revúcej, určite nevynechajte návštevu múzea Prvého slovenského gymnázia. Ak bude vaša pozornosť zákonitá, dozviete sa mnohé. Napríklad ako učitelia a študenti usilovali o to, aby sa mohli učiť v slovenskom jazyku a aké prekážky ich stretali na tejto ceste. Ako sa líšila dnešná slovenčina od slovenčiny 19. storočia – viete, čo sa žiaci učili na predmetoch mudroľubectvo, silozpyt a meroveda? Dozvedeli sme sa, mestečko Revúca dostalo svoj názov podľa rieky s takou ohromujúcou silou, až pripomínala mocný rev. Pozreli sme sa aj na dobové vysvedčenia. Pamätáte si ešte to svoje? Určite v ňom nenájdete hodnotenie mravnosti, pozornosti či pilnosti.
Nevieme, ako by vtedajší učitelia zhodnotili našu pozornosť, no my sme s neskrývaným záujmom zasadli do historických lavíc jednej z tried a pozreli si animované video o histórii Revúcej a Prvého slovenského gymnázia. Ilustrovala a animovala ho naša Lucia.

Nech si to dobre syslí…

Čo by to bolo za skusy na Gemeri, keby sme nezavítali na známe muráňske syslovisko? V samom srdci Muránskej planiny môžete na otvorených lúkach zavítať na návštevu k malým roztomilým syslíkom. Treba sa však dobre vybaviť – do jednej ruky vrecko s mrkvou, do druhej s jabĺčkami. My sme mali krmivo pre syslíky riadne nachystané.
“Aj my sme tuuu…” ozývali sa prítulné somáriky a nadšene schrúmali, čo ste im vložili do tlamy.

Chmarošský viadukt

Železničný most pri Telgárte sme jednohlasne odobrili ako povinnú zastávku na Gemeri. Citlivo zasadený do okolitej prírody vyvoláva obdiv zdiaľky aj zblízka. My sme sa vybrali až podeň a obzreli si mohutné piliere a oblúky. „Hohoooo!“ Vyskúšajte si tú ozvenu pod vysokánskymi oblúkmi! A potom sa zastavte na dobrú kávu v kaviarni Depo, odkiaľ sa pri výhľade na most so sovou Hedvigou po boku budete cítiť ako vo svete Harryho Pottera.

 

Patrícia Peterková

Žiadne komentáre

Odoslať komentár


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.