#TRNAVA – 2 písmená sú naše!

#TRNAVA 2020

#TRNAVA – 2 písmená sú naše!

Hashtag #Trnava zmení od júna svoju tvár. Tento rok jeho tvorbou žijeme trochu inak ako po minulé roky. Jednak pod 2 písmená sa podpisujú svojou tvorbou ľudia z CUBE a taktiež vďaka Janovi Balážovi sa trochu mení aj prístup k jeho tvorbe.

Keď sme s Janom šli po meste okolo hashtagu, často sa témy rozhovoru zvrtli k  samotnému hashtagu. Viedli sme debaty o jeho estetike a vkusnosti a o tom, či v takejto podobe patrí do mesta. On bol skôr v pozícii kritika. A tento rok zrazu stál pred vlastnou výzvou ako sa postaviť k novej úlohe, keď ho oslovili ako autora jedného z písmen #TRNAVA.  O tom, ako sa jej chopil, hovorí:

„Idem malovať N z nápisu #TRNAVA, napriek tomu, že som vedel byť voči nemu aj kritický. Chodieval som každoročne okolo hashtagového nápisu na pešej zóne a vždy som si hovorieval: Áno, je to výborná príležitosť priniesť ilustráciu do živého verejného priestoru, z ktorého ju ľudia sami živelne prenášajú pomocou selfíčiek do priestoru online. Ale prečo je to vždy také nesúrodé? Prečo na vkusne upravenej pešej zóne vzniká takáto farebná spleť?

Aby bolo jasné, maľby tam bývali vždy výborné. No vždy som si pri tom spomenul na ruský národný hokejový team z roku, ktorý si nepamätám.  Samá hviezda z NHL na čele s Ovečkinom, ale spolu to nefungovalo. Chýbalo niečo, čo by ich energiu a skúsenosti spojilo.

Keď ma teda Peter Cagala oslovil na maľovanie #TRNAVA, tak som bol jednak hrdý, že ma vybrali a zároveň neistý, ako sa k tomu postaviť. Peťo však, ako človek osvietený, na moju poznámku, či by sa pri maľovaní hashtagu dalo určiť nejaké pravidlo ohľadne témy alebo farieb, reagoval veľmi pozitívne a hneď ma pasoval do role kurátora. Moja úloha však bola len navrhnutie niekoľkých farebných paliet, z ktorých sme jednu vybrali a zadali všetkým ostatným ilustrátorom. A preto verím, že v roku 2020 bude 9 metrový nápis #TRNAVA predstavovať formálne kompaktné a harmonické dielo, ktoré pomôže k skvalitneniu diskusie o ilustrácii vo verejnom priestore“

#TRNAVA Ján Baláž

Jano Baláž pri preberaní písmena N

#TRNAVA CUBE studio

Nika Gajarová pri preberaní písmena A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chcete sa s nami zoznámiť?

Kontaktujte nás

 

Za foto vďaka, Matúš Koprda.

Alena Mazánová

Dávny fluktuant, teraz však najlepší lojálny pracovník, lebo z vlastnej firmy sa ťažko odchádza. A tak som verná vlastnému štúdiu už 20 rokov. A aby nebola nuda, tak objavujem. Maličkosti aj nové objavy vedy. Učím sa. A učím. Stále niečo. Momentálne maľovať maky.

Žiadne komentáre

Odoslať komentár


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.